Діти та виховання

Як правильно виховувати дітей: відповідальність, виклики та ключові принципи для батьків-мусульман

Одного разу в житті настає момент, коли перед нами постає нелегке питання: «Як правильно виховати дитину?». Деякі вивчають різні методики, інші пускають все на самоплив, треті довіряють інтуїції і словами старшого покоління в сім’ї. Не потрібно говорити про важливість цього трудомісткого процесу і всієї відповідальності, яку беруть на себе батьки. Однак необхідно знати, що ж включає в себе виховання, і яке місце в житті батьків-мусульман повинен займати цю працю.

Посланник Аллаха (мир йому і благословення) говорив, що «найцінніше, що дає батько своїй дитині, – гарне виховання» (хадис передав ат-Тирмізі). І це є найважчим завданням для кожного з батьків, адже діти, як і багатство, є випробуванням для людини. Батько і мати повинні виховати не просто нове покоління з хорошими манерами, а в першу чергу встановити в їх серцях віру у Всевишнього й через свій приклад прищеплювати дитині якості праведного мусульманина. Пророк Мухаммад (хай благословить його Аллах і вітає) також сказав: «Коли людина помирає, (всі) його справи припиняються, за винятком трьох: безперервної милостині, знання, яким можуть користуватися (інші люди), або праведного дитини, який стане звертатися до Аллаха з благаннями за нього» (Абу Дауд). Тому виховання дітей – це не тільки обов’язок батьків, але і їх можливість досягти вищих ступенейРаяблагодаря праведним дітям.

Правильно виховувати дітей і піклуватися про них (що включає навчання, харчування, створення кращих умов для життя і розвитку) важливо також і тому, що це є для віруючих поклонінням. Навіть погладжування по голові, похвала, коли дитина цього заслуговує, бесіди з ним про іслам обернуться для батьків нагородою від Аллаха (Субханака уа Тагаля). Іслам звертається до батьків зі своїми високими настановами, веля їм приділяти своїм дітям якомога більше уваги, що передбачає наступне:

  • Любов – це духовна зв’язок, що поєднує в благом всіх людей, але особливо найближчих родичів, а хто може бути ближче дитини, який є для людини найдорожчим;
  • Милосердя – сильне людське почуття, що об’єднує між собою людей і спонукає їх до добра і людяності;
  • Виконання обіцянки,даної батьком дитині, що є вираженням справжніх високих почуттів, а також моральним обов’язком, виконання якої вимагає релігійні встановлення, однак особливо це необхідно, коли справа стосується дитини, адже це допоможе йому на все життя засвоїти хороший урок і викличе почуття поваги до батьків.

Виховання дітей згідно Сунні Пророка (та благословить його Аллах і вітає)- це найкращий спосіб виховання і навчання дітей в будь-якому місці і у всі часи. Доказом того, що це найкраща форма виховання служить нижченаведене:

  1. Він заснований на вірі в Аллаха, в Останній день і в проходженні шляху Посланника Ааллаха (хай благословить його Аллах і вітає).
  2. Цей порядок заснований на теорії, а випробуваний на практиці.
  3. Він показує батькам, що вони відповідальні за виховання дітей, і, що їх головне завдання – працює з виховання дітей у вірі.
  4. Він вчить дітей моральності, яка повинна бути у них, і оберігає від поганого. І цей порядок не схожий ні на який інший, заданий людьми.
  5. Він починає привчати дітей до шаріату починаючи з семирічного віку.
  6. Він показує, що навчання дітей благій є поклонінням і, що Аллах дає подяка вчителю і, воістину, це милість Аллаха і Його милосердя до своїх рабів.
  7. Він привчає дітей до побожності, а при виникненні труднощів – шукати допомоги в Аллаха і дає знати, що той, хто проявляє терпіння в труднощах, Всевишній дарує особливу нагороду.
  8. Особливо слід сприймати гарні приклади Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха); якщо діти будуть брати приклад з Посланника Аллаха (так благословить його Аллах і вітає), то їхній життєвий шлях буде відповідати Ісламу.
  9. Вказуючи на почесність батьків і на те, що нешанобливе ставлення призведе до близького покаранню Аллахом, ростить дітей відданим своїм батькам.
  10. Виробляє у дітей правильне розуміння, допомагаючи побачити відмінність між сумнівним вчинком і викликає довіру.
  11. Він привчає говорити правду, закликаючи до істини Аллаха і Його Посланника (мир йому і милість Аллаха).
  12. Він розмежовує обов’язки батька і матері по вихованню дітей.
  13. Він дає можливість свідомо розмірковувати про те, що говорить Коран і Сунна Пророка (та благословить його Аллах і вітає).

Як же все ж виховати ідеального мусульманина

У цьому питанні немає універсальних порад і рекомендацій. Кожна сім’я, в силу своїх можливостей і рівня освіченості, широти кругозору і гнучкості мислення, обирає свій шлях. Тим не менш, є деякі нюанси, враховуючи які можна виховати, насамперед, хорошої людини, захистити від неблаготворного впливу, зберегти щирість віри:

  • Хлопчики і дівчатка дуже різні не тільки за фізіологічній природі, але і в плані психології. Не варто застосовувати одні і ті ж вимоги до них, давати однакові обов’язки і розподіляти одні й ті ж завдання по господарству. Сина в сім’ї повинна хвалити мама, а не батько. Адже саме через матір формується усвідомлення своєї значимості і цінності. Так і з дівчатками – їх повинен хвалити батько. Це запорука зміцнення стосунків у родині, а також у майбутньому вплине на відносини з супутником в сімейному житті. Відомий факт, що саме батько протилежної статі впливає на наше сприйняття і формування комплексів у відносинах з майбутнім партнером чи партнеркою. Наприклад, якщо батько похвалить дочку, який гарний у неї хустку, як їй пасує довге плаття, дівчинка з подвійним задоволенням буде носити хіджаб, що б там їй не говорили на вулиці чи в школі.
  • У гонитві за прищепленням ісламських знань не потрібно забувати про світську освіту. Суворе вивчення тільки аятів Корану, хадисів, читання лише ісламських оповідань, навчання в мусульманській школі і заборона на все, що не пов’язане з ісламом, не тільки не допоможе, а навіть погубить психіку дитини в більш старшому віці. Не варто ізолювати дітей від реалій цього світу. Неможливо захистити і обгородити від усього гріховного, адже рано чи пізно він з цим зіткнеться. Уникаючи говорити про п’яниць, не побачивши алкоголіків на вулиці, дитина ніколи не зрозуміє, чому спиртне є харамом. Якщо зустрілася така людина по дорозі, потрібно не йти стрімголов, а пояснити дитині, хто це і чому він став таким жалюгідним і противним для всього суспільства. Всевишній велів людям отримувати знання від колиски до могили, пізнавати інші народи і їх досягнення, мови. Це значить, що можна і потрібно вивчати не тільки ісламські предмети, але і механіку, літературу, історію християнських і язичницьких держав, інші іноземні мови крім арабської, по можливості подорожувати в різні країни. Все пізнається в порівнянні, тому тільки через порівняння дитина навчиться цінувати і любити іслам ще більше.
  • Примусити людину що-небудь зробити, особливо дитини, поки він малий, звичайно, можна. Але чи буде в цьому толк? Адже головне не формальне дотримання, а щирість. Закликаючи дитини до, а доньку ще й одягти хіджаб, немає сенсу тиснути на них. Не зараз, так потім вони залишать молитву, відкриють аурат, коли батьки не будуть бачити, коли вважатимуть, що виросли і стали самостійними в прийнятті рішень. Немає нічого гірше, ніж викликати огиду від ісламу. Що б не сталося, головний інструмент – це молитва з проханням до Аллаха наставити на прямий шлях, дати правильне розуміння релігії, зміцнити іман і захистити дитину від того шайтана.

Таким чином, виховання праведного потомства – важке випробування для мусульман. Дитина – це подарунок і щастя для родини. Але щоб прийняти такий дар, потрібно бути готовим самому. Тому це виховання ще й себе, адже всі діти повторюють за батьками. Виховання починається не з народження маленької людини, а з моменту, коли чоловік і жінка вже створили свій світ, коли почали планувати збільшити цю сім’ю.